söndag 30 januari 2011

Kalv 99

Tänka sej att alla kossor har kalvat färdigt och bra har det gått förrutom första. Pär vårt barnbarn gick till lagårn före morfar i kväll men kom in och talade om stt det hade blivit en till.. men först trodde vi inte honom, men när han sa att kalven var blodig o blöt fick vi fart ut.. Nu är det bara så att vi har småttingar i alla vrår o kalvboxarna var fulla, men efter lite riv i huvet kom vi på en lösning, fick göra lite plats i ett hörn där det annars går ett gäng kvigor. Nästa fas var att få in ko o kalv, kalven fick bäras men kossan tyckte inte alls om att bli av med den, hon gjorde lite utfall först, men till slut gick det så nu är båda inne i värmen.

lördag 29 januari 2011

Fler kalvar

Här är det verkligen pop up eller kanske pop ut på kalvfronten just nu, senaste veckan har det fötts 7 stycken, inte dåligt för vi har bara 10 kor. Nu är det iaf bara en kvar, Lisa, också hon en förstakalvare. Var ute o kollade nyss och gissa om hon trånar o snusar på dom andras små så antingen dröjer det ett tag eller så kalvar hon ganska fort.
Gårdagskvällen tillbringade vi med våra kompisar på resturang Glädje i Skövde, verkligen ett mysigt ställe med god närproducerad mat till rimligt pris, det var värt varenda krona, länge sen vi var ute o åt ngn kväll så bara det gjorde det lite extra. Vi länktar oftast hem när vi är i stan och äter därför mest hemlagat..
Fortsätter fira helgen idag med två andra vänner som kommer om några timmar, ikväll vankas det tacos. Har även älsta barnbarnet här och han gillar kvällens meny skarpt. Han har varit ute o slirat lite med moppen, länktar tills han fyller 15 i maj. Nog om detta nu får jag väl strida till verket med alla grönsaker som ska skäras..

onsdag 26 januari 2011

Nya kalvar

Lina med sin kalv helsvart
Ladys kalv, med vitt huvud och blank päls

Fredrika med sin helsvarta....


Skulle nog inte skrivit så om våra kalvningar igår för morgonen idag blev minst sagt stökig. Två kalvningar ute, Panda o lilla Lina - förstagångskalvare. Men trots att det blev ute var båda två väldigt pigga, men vilket jobb vi fick med att få in Lina o kalven, tur att sonen var hemma för det gick åt folk. När en ko inte vill gå då lägger hon in parkeringsbromsen o då går det inte att få henne ur fläcken, vilket var fallet när hon skulle in. Med mycket lirkande gick det iaf till slut. Behöver ha lite extra koll på dom så att kalven äter, W mjölkade ur o matade med nappflaska lite först för då blir kalven genast lite piggare. Snäll kossa för hon stod still även om det var ngt nytt, han, min gubbe alltså har blivit en rackare på handmjölkning. Det är inte min grej precis, är väl rädd att bli sparkad också är inte mitt tålamod det bästa.. Har gjort sådant förrut men tycker att den som är bäst på ngt gör det mycket bättre.

tisdag 25 januari 2011

Mer snö o underkylt regn

Nu har det hänt som inte ska få hända, jag har inte kommit till jobbet för halkan. Jag fick så många varningar så beslutet blev att försöka hitta ngn som kunde jobba åt mej.. Tur som en tokig fick jag napp direkt av gulliga A som lovade ta mitt pass. Det hade kanske gått att ta sej till Jkpg men som väglaget var med -4 och regn lockade det inte riktigt. Det hade ju varit värre om jag åkt o inte kommit fram, än att lösa det med vik.. Det är nog första gången jag bangar för dåligt väder, men just is är skitotäckt, var lite så förra veckan me fast då inte på stora vägen utan när jag skulle ner mot stan.. det gick ju bra då, bara ingen får för sej att gå över vägen för stanna snabbt var uteslutet.
Sen jag skrev sist har det blivit 2 kalvar till en o går o en idag så nu är kalvningarna verkligen på G. Brukar bli så att när en kalvar så blir det fler, nu måste dom lugna sej lite för öronmärkena är slut, har beställt men med flera instanser så tar det sin lilla tid.. Har dock inte kommit ut med kameran, måste försöka göra det för dom är ju så gulliga dom små..
Idag och igår har vi fortsatt vår städning, denna gång i källaren, fattar inte vem som burit in alla g:a blomkrukor och annan bråte.. men nu är det så fint. Har kastat en hel massa så nu blir det en ny vända till återvinningen..

fredag 21 januari 2011

Äntligen en kalv




Va glad jag är idag, vi har fått en liten kalv, kviga, Lady har kalvat och allt har gått bra, en liten pigg en. Efter förra helgen med en döfödd blir man lite rädd men som sagt den här gången gick det bra.


Skulle ut o fota nya kalven men när jag satte på kameran fanns det inget i batteriet, inte minsta varning innan, så det blev ingen kalvbild, får göra ett nytt försök en annan dag, tog dock ett par bilder ute först. Den ena på Eddie och den andra ut mot sjön, Vättern, faktiskt lite is där idag, det är vindstilla och sjön är nog väldigt kall. Har fö gått en sväng i solskenet, var riktigt härligt ute.

torsdag 20 januari 2011

Kursbilder

Annie slipar glas med en svamp med diamant på för att ta bort flisor och ev oljerester efter att glaset skärts..
Smycke som ska brännas i 800 grader så glaset smälter

Början till en skål, bränns först en gång, läggs sen i en form och bränns en gång till för att bli en skål eller fat.

Förra torsdagen började Annie o jag en kurs i Tidaholm, glasfusing. Glaset smältes i 800 gr till exempel smycken, skålar, fönsterdekorationer mm. Man jobbar med glas som skärs med diamantskärare eller nyps sönder med en speciell tång, dekorationer som läggs på är glasbiter i olika färger eller metalltrådar, folie, guldfolie, silverfolie, nät mm.
Nästa vecka blir extra spännande för då är våra alster brända och vi kan se om vi lyckats eller inte.

onsdag 19 januari 2011

Ibland är det tungt att leva

Skitsnack på bloggar, det är det visst en del som roar sej med.. Blir väldigt beklämd när jag läser i detta öppna forum som tyvärr används till rent förtal ibland, snälla ni som skriver - tänk er för, fatta bara vad ni sårar och ställer till det..
Var inne på min dotters blogg o häpnade men mest blev jag förbannad för elaka tungor som skrivit där.
Precis vad vi diskuterat många gånger här hemma, så fort en tjej - kvinna talar med en karl - kille blir det skitsnack. Försök fatta att det går utmärkt att vara kompis o då menar jag kompis o inte sängkamrat, varför blir det denna diskusion så j:a ofta. Tänk om folk kunde fatta detta och inte dömma utan att veta vad dom snackar om...Nog om detta men en skärpning är väl på plats.....
I övrigt har jag jobbat natten som gått - nåja inte så farligt med jobb - sovande jour heter det med ett finare ord. Som alltid efter ett sådant pass är jag energilös när jag kommer hem, har mest lunkat omkring o inte gjort ngt vettigt. Jo förresten jag o hunden har varit ute o gått - trippat på is o snö medans maken besiktiat min bil.. Den gick igenom iaf - skönt. Nu får det bli en slökväll framför tv.n

tisdag 18 januari 2011

Jungfrufärd

I dag har vi varit på premiärtur med vår nya fina släpkärra med kåpa på. Vår gamla har i det närmaste tjänat ut, 19 år gammal och väldigt välanvänd.

Turen idag gick till återvinningen i Hjo, jag håller ju på med döstädning så det fanns rätt mycket att köra dit med. Nästa vända blir till Erikshjälpen med sådant som är för bra för att kasta, typ gammalt porslin mm. Jag har ärvt en himla massa grejer som bara ställts undan men nu som sagt ska det snart få en annan ägare.

Har även varit på granngården o köpt diverse foder till små o stora djur, varit på ICA o hämtat toner till nya skrivaren, det är oftast där vi får hämta ut paket.

I kväll blir det jobb i Jkpg, det var ett tag sen sist jag sov över där, har tagit semester på mina ordinarie arbetspass, har behövt det för alla ggr jag fått jobba extra, assar som varit sjuka, åsså lite extra vid jul. Men nu är det på det igen.

lördag 15 januari 2011

Första kalven

I dag har vi fått en kalv - DÖD... Lika hemskt varje gång det inte går bra. För att vara en så liten besättning händer det tack o lov sällan att ngt går snett. Det som hänt idag har vi ingen förklaring till, men det känns väldigt visset att vi missat att en ko skulle föda..
Efter morgonens turbulens har jag bakat bullar om nu det blev ngn tröst.
Julgranen har blivit utslängd - lite sorgligt det med för den var ju grön o fin, skulle kanske haft den till påsk.. för det sägs ju att julen varar än till påska.
Jag brukar ångra mej varje gång den åker ut men det känns inte så i år, bara skönt att släppa in lite mer ljusa dukar o lampor, ska nog försöka ta mej till forsytia busken och ta några kvistar. Tulpaner står det på bordet, ngn har ju kommit på att det är tulpanens dag idag..

onsdag 12 januari 2011

Ljuset kommer så sakta tillbaks o en fluga har vaknat

Nyvaken fluga
Utsikt från vår balkong


Var bara tvungen att ta en raid med kameran i morse, vitt, vitt ute och inne hade en fluga vaknat och häromdan hörde jag att fåglarna börjar sjunga så smått - vad jag länktar till våren.



Kanske just därför har jag drömt i 2 nätter att jag var ute med husbilen eller så är det för att vi fick åka o hämta hem den i förgår. Taket på ladan där den stod hade rasat in av snömassorna, tur iaf att det fanns ett innertak underst så inget blev skadat. Men nu är den iaf hemma på gården, hade lite plats över där vi egentligen skulle ha halm. Hade inte varit bra om den fått stå ute nu i snö o ruskvädret..

tisdag 11 januari 2011

Mitt jobb som arbetsledare

En bild på en av alla hoyor ( porslinsblomma) en hobby som rensar hjärnan..

Måste på detta sätt skriva av mej lite.. Jobbar som bekant som arbetsledare åt min dotter, hon har fem assar förutom familjen. Det är verkligen inte värdens enklaste jobb att hålla ihop en grupp med tjejer..

Vi har en arbetsbeskrivning som talar om hur arbetet ska utföras men det är lite si o så med det ibland, undrar om assarna vet att det är arbetsvägran att inte göra det som står där.. Har inför p - mötet ikväll reviderat och rödfärgat vissa delar i hopp om bättring.. Kan väl kanske bli slentrian men det är verkligen inte tillåtet, sen är det inte ett enkelt jobb att vara ngns ass, man måste vara lyhörd och se o lysssna av sånt som kanske inte sägs rätt ut..

Min dotter har svårt att säga ifrån, det blir oftast så att hon blir tjurig eller svär o skriker ist..

Nu har iaf arb. beskrivningen reviderats igen med hopp om att den läses av all som jobbar på arbetsstället !!!!!!

Mitt jobb är ju väldigt dubbelbottnat, mamma, arbetsledare, god man mm ibland är det svårt att veta i vilken roll jag ska vara.. Jag blir väldigt frusterad av alla roller samt att inte heller bli respekterad, jag ska ju vara till för allas bästa. Dottern ska ha ett bra liv, assistenterna bra arbetsvillkor, resten av min stora familj behöver mej också var o en på sitt sätt..

Nu har jul och nyårshelgerna varit ganska mycket lediga för min del så nu är det på det igen..

söndag 9 januari 2011

Tö o is

I dag körs det upp ensilage till djuren, balarna har legat ner vid sjögärdet, dit är det långt att köra för att hämta så nu blir det upplag ute på lagårdsbacken.
Det går åt ca en bal om dan till korna lite mindre till tjurarna.
Det har även grusats i vår backe idag, när vi kom hem sent i går (23,15) gick det inte att köra upp, inte att gå heller för den delen, mer skridskobana än väg. Fick bli bogsering efter traktorn ist.
Upptäckte ngt otrevligt i morse, mitt växthus har inget tak, snön blev för tung igår så 3 stora rutor har rasat in. Det är kanalplast så dom har väl böjt sej men pyssel att laga blir det.. Ibland undrar jag om det inte vore bättre att ge upp, bara skit jämt.. Livet är verkligen en prövning...
Nu ringde nästa bekymmer: vår husbil, det var ju inte bilen som ringde men killen där vi har den vinterförvarad. Taket håller på att ge sej av snön på hallen där den står ihop med några husvagnar. Nu vet jag inte hur det ska lösa sej, har väl inte plats här hemma och ute kan den inte stå, för vintern är väl inte slut ännu....SHIT SHIT.
Till ngt trevligare, om en stund ska vi till Brandstorp o fira vår yngsta dotter, hon fyller 31 år på tisdag, o vi som inte är äldre själva - hur kan detta gått till?????

fredag 7 januari 2011

Äntligen lite tö och solsken

Vy över gården o Vättern
En alldeles fantasktiskt fin dag på flera sätt, snön börjar smälta, solen skiner och jag har fått ett städryck.. Har börjat plocka bort julen, tidigt för att va mej men när solen skiner vill jag inte ha röda dukar o tomtar lite här o var. Färdig är jag inte men iaf i köket o matrummet och det är ju mest där vi är.. Har även hunnit med en promenad, det första sen snön kom i november, upp till hagen, känndes riktigt skönt även om det var till att plumsa här o var. F har plöjt en väg men när det blåste häromdan drevade det igen ganska ordentligt, nåja inte klaga det var iaf gåbart... och alldeles jätteskönt. Denna vintern har jag känt mej som en fånge här på gården, ner för backen vågar jag mej inte för där är det snorhalt och uppför en himla massa snö, men nu verkar det ljusna..

Det är inte klokt vad tiden går fort, redan en bit in i januari.. Har iaf fått vila och nu börjar jag känna mej redo för jobb i alla dess former, nästa vecka är fulltecknad men rean i morrn kallar jobbet hos J. Först ska vi åka till butiken och plocka undan julskyltningen..

söndag 2 januari 2011

Nytt år

Jaha så var det ett nytt år nu igen, fasen vad det går undan.. Nyårskvällen tillbringade vi hos goda vänner i Vättersnäs. Hade en lagom lugn kväll med god mat o dryck. Fyrverkerier bjuds det också på i form av massor med fina stjärnor som glittrar på himlen i Huskvarna o Jönköping. Undrar hur mycket som bränns en sån kväll, tyckte ändå det var lite minde i år, men fullt tillräckligt för oss lantisar.. Vädret kunde varit bättre, regn o plusgrader gjorde att det blev väldigt halt, men hem kom vi helskinnade vid kl 02...
I dag har dom två yngsta med familjer varit här o ätit middag, dom var ju inte här vid jul.. Lite kul med "kalas" efter helgen me..
Nu kommer det att bli vanlig vardag igen men inget jobb i veckan, E tar mitt jobbpass, jag ska dock räkna löner o sånt..
Snart kan vi börja vänta på första kalven i lagårn me, tror det är en kviga som blir först, så nu blir det mycket spring o passning..